Comunicat privind rezultatele Adunarii generale a actionarilor pentru a.2004

La 22 aprilie 2005 Adunarea generala a actionarilor a examinat rezultatele activitatii BC "BANCA SOCIALA" S.A. pentru 2004 si obiectivele ei strategice de dezvoltare in 2005.

Ca si in anii precedenti, BC "BANCA SOCIALA" S.A. si-a confirmat reputatia unei institutii financiare stabile, rentabile si fiabile in cadrul sistemului bancar din Moldova.

Conform evaluarii expertilor internationali publicate in editia din ianuarie 2005 a renumitei reviste engleze "The Banker", BC "BANCA SOCIALA" S.A. a intrat in numarul celor 50 (ocupand pozitia 45) banci care denota cea mai rapida crestere si dezvoltare din CSI. Analiza a fost efectuata printre 213 banci din Rusia, Cazahstan, Ucraina, Belarus, Cargazstan, Armenia etc.

In conditiile anului ce s-a scurs nu prea simple pentru Banca, efectuand (in septembrie, noiembrie) in corespundere cu Hotararea Guvernului transmiterea (fara retinerea altor plati si atragerea imprumuturilor suplimentare) a soldurilor mijloacelor de la conturile bugetare in suma de circa 272 mln. lei altor banci comerciale, Banca nu a redus randamentul, a asigurat realizarea directiilor strategice pentru 2004, asigurand in asemenea conditii o dinamica stabila de crestere:

  • activele totale au crescut cu 17% si au depasit 1 miliard lei;
  • capitalul normativ total a crescut cu 11 mln. lei (7%) si a atins cifra de 170 mln. lei, ceea ce depaseste cu 50 mln. lei cerintele normative pentru bancile cu licenta "C";
  • S-a mentinut tendinta pozitiva de asigurare a stabilitatii suficientei capitalului care depaseste aproape de 2 ori cerintele normative;
  • Capitalul social al Bancii in 2004 a ramas la nivel de 57,6 mln. lei. (Strategia Bancii in 2004 nu prevedea sporirea lui);
  • Pozitia Bancii, a carei capital principal sunt clientii ei, permite de a mentine si de a ridica numarul lor. Catre finele anului 2004 numarul clientilor a depasit cifra de 68 mii;
  • Lichiditatea curenta s-a evaluat in diapazon de 25%-29%;
  • A fost obtinut venit net in marime de 25 mln. lei;
  • Rezultatele financiare ale Bancii au fost confirmate de catre compania de audit Deloitte & Touche;
  • Creditarea ramane si in continuare o directie prioritara a activitatii Bancii. Cresterea activelor in decursul anului a reprezentat 17%, pe cand portofoliul de credite a crescut cu 27% si a constituit 787 mln. lei, inregistrand clasificarea medie a creditelor la nivel de 5,68%.

Banca a dezvoltat activ programele de creditare din contul resurselor organizatiilor internationale:

  • Proiectul Bancii Mondiale pentru investitii si servicii rurale (RISP) si a Fondului International pentru dezvoltarea agriculturii (FIDA);
  • Programul de garantare a creditelor bancare, finantat de catre Agentia internationala pentru dezvoltare din SUA (USAID).

Continua creditarea in cadrul Primului Proiect al Bancii Mondiale pentru dezvoltarea sectorului privat. La etapa de negocieri se afla procesul privind participarea bancii in Programul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare privind dezvoltarea intreprinderilor businessului mic si mijlociu. A capatat amploare creditarea in prisma acordurilor cu organizatiile de comert pentru procurarea marfurilor electrocasnice, prin intermediul cardului, proiectului de creditare auto.

BC "BANCA SOCIALA" S.A. tinde si in continuare spre valorificarea mai energica a pietei creditarii de consum si consolidarea pozitiilor sale pe acest segment.

Deopotriva cu creditarea s-au dezvoltat activ si serviciile Bancii ce tin de acordarea tuturor tipurilor de garantii bancare. A continuat lucrul de implementare a cardurilor, instrument financiar de decontare pentru persoanele fizice si juridice.

Banca a instalat automate bancare si POS-terminale, practic, in toate teritoriile prezentei sale. Ca rezultat al acestor masuri, numarul total al cardurilor active ale bancii a atins cifra de 20 000.

  • In Banca se desfasoara lucrul de implementare a Sistemului Automatizat Bancar de generatie noua, care va corespunde cerintelor actuale de desfasurare a businessului bancar.

In cadrul adunarii, actionarii au participat activ la dezbaterile pe marginea chestiunilor principale ale ordinii de zi:

  • activitatea Bancii pentru anul 2004 a fost apreciata satisfacatoare, au fost aprobate principalele obiective strategice ale activitatii pentru perioada 2005-2007, au fost puse in discutie si aprobate principiile de repartizare a venitului in 2005, in urma alegerilor componenta Consiliului Bancii si a Comisiei de cenzori nu a suportat careva schimbari.
  • Actionarii Bancii au adoptat in unanimitate hotararea de a orienta profitul obtinut in 2004 spre dezvoltarea ulterioara a Bancii. A fost reconfirmata compania de audit Deloitte & Touche pentru anul care urmeaza si s-a stabilit cuantumul platii pentru serviciile prestate.

Conducerea Bancii a exprimat multumiri actionarilor Bancii care pe parcursul anului ce s-a scurs au acordat asistenta in solutionarea tuturor obiectivelor si au sustinut toate initiativele ei.